Presentation av styrelsemedlemmar, vice ordförande

anne

Jag heter Anne Lundin och är, sedan mars 2016, vice ordförande i Broholmerföreningen.

Mitt hem är ett torp mellan Herrljunga och Vårgårda i Västra Götaland. Under större delen av terminerna bor jag i Norrköping där jag utbildar kommunens personal i neuropsykiatri. När jag har lite luckor i det uppdraget arbetar jag på andra orter runtom i Sverige.

Jag har varit intresserad av djur, och framför allt hundar, i hela mitt liv. Som barn hade vi hund i familjen medan jag, personligen, fick nöja mig med mindre djur som marsvin, hamstrar och kaniner. När jag var 15 år skaffade jag min första egna hund, en schäfer.

Jag har haft blandraser, schäfer, långhårig collie, hovawart och nu har jag en labrador och en broholmer.

Första gången jag stötte på rasen broholmer var 2008, i en bok om hundraser, och jag blev genast intresserad. När Broholmerföreningen bildades 2009 var jag den första att bli medlem. De närmaste åren efter det deltog jag i några gåturer och blev mer och mer övertygad om att det var en broholmer jag skulle ha som nästa hund.

2012 besökte jag den stora, årliga broholmerskuen (inofficiell utställning) vid Broholm Gods i Danmark och jag har varit där varje år sedan dess.

I december 2014 hämtade jag äntligen Landkildens Röja i Odense i Danmark. Jag hann precis ta in henne i Sverige innan de nya reglerna, gällande import av valp, trädde i kraft.

Förutom dagliga långpromenader ägnar vi oss åt nosarbete. Röja är svensk viltspårschampion och vi tränar också personspår och nose work. Röja är, som många andra broholmer, fantastiskt duktig på nosarbete och hon arbetar lugnt och metodiskt.

När det gäller Broholmerföreningen händer det mycket positivt:
Antalet medlemmar ökar i rasande takt.

Föreningen ska, för första gången, ha en rasmonter på Stockholm Hundmässa 3-4 december 2016.

26 mars 2017 är det dags för årsmötet som, traditionsenligt, kommer att hållas på Spånhults Herrgård utanför Jönköping.

19-21 maj 2017 kommer föreningen att ordna det första broholmerlägret i Sverige.

Om du, som medlem, har några synpunkter eller idéer eller kanske vill engagera dig lite mer aktivt i föreningens arbete är du välkommen att höra av dig till någon av oss i styrelsen.

En stor utmaning för föreningen den närmaste tiden är rasens fortlevnad och utveckling i Sverige. I och med de nya importreglerna, som trädde i kraft i december 2014, har det blivit svårare att importera valpar från andra EU-länder (importen mellan Norge och Sverige påverkas inte).

För att möta efterfrågan på broholmer i Sverige är det därför viktigt att fler avelsgodkända hundar används i avel.

Om Röja blir avelsgodkänd (kvarstår mentalbeskrivning) så är mina planer att, så småningom, försöka ta en kull valpar på henne.

För att förbereda mig har jag påbörjat SKK:s uppfödarutbildning vilket är jättespännande! Förutom att jag själv behöver mer kunskaper så hoppas jag att de kunskaper jag får till mig från utbildningen också kan vara till nytta i mitt uppdrag som vice ordförande.

Ha det gott alla medlemmar!
Hälsningar Anne Lundin