Broholmerskuen 2016

19e4ad25-a4fb-4d63-88e1-b08a0b65f314

Rasen broholmer har fått sitt namn från Broholm Gods där hovjägmästare Sehestad i mitten av 1800-talet påbörjade ett avelsarbete med rastypiska individer.

I augusti varje år hålls på godset en ”skue”. Skue betyder inofficiell utställning. På den årliga skuen deltar mellan 150 och 200 broholmer.

Om man är intresserad av rasen broholmer är detta ett ypperligt tillfälle att möta många hundar och deras ägare. På skuen finns hundar i alla åldrar. Från valpar som är några veckor gamla till veteraner

IMG_9688

Enligt min erfarenhet är de flesta broholmerägare mycket villiga att delge sina erfarenheter och synpunkter och de flesta broholmerhundar är glada för uppmärksamheten.

En skue går till på samma sätt som en officiell utställning. Skillnaden är att resultaten inte registreras officiellt.

Evenemanget är mycket avslappnat och jag upplever stämningen som väldigt trevlig.

När jag hittade rasen broholmer i en hundbok för många år sedan började jag leta efter så mycket information som möjligt. Jag deltog på gåturer och blev medlem i Broholmerföreningen så fort den startades.

2012 åkte jag ner till skuen på Broholm Gods för första gången och har varit där varje år sedan dess.

För snart två år sedan hämtade jag min Röja i Danmark och de sista två åren har jag besökt skuen med egen broholmer. Skuen är ett tillfälle att möta Röjas syskon och att prata med uppfödaren.

Broholm Gods ligger på östra Fyn, några kilometer från havet. Det finns många alternativ när det gäller boende och omgivningarna är väl lämpade att tillbringa några semesterdagar i.

IMG_9755

Anne Lundin