Uppdatering om matadoravel på sidan ”uppfödning och depositionsavgift”

Så här skriver SKK angående matadoravel:

”Matadoravel innebär ett överutnyttjande av ett enskilt avelsdjur, oftast en hanhund. Resultatet blir att denna individ får stort inflytande på populationen och att den potentiella avelsbasen kraftigt underutnyttjas.

Genom matadoravel ökar risken för att okända sjukdomsgener får stor spridning i populationen och den genetiska variationen minskar.

SKK rekommenderar att det maximala antalet avkommor till ett avelsdjur inte överstiger 5% av den totala registreringssiffran under fem år”.

Denna aspekt är extra viktigt att ta hänsyn till när det gäller en numerärt liten ras som broholmer.

DKK har samma rekommendation, angående detta, som SKK och för broholmerrasens del innebär det, i Danmark, högst 36 valpar efter en individ.

Det registreras betydligt fler broholmer i Danmark än i Sverige varför antalet avkomma efter varje enskild broholmer i Sverige bör ligga betydligt lägre.

Länk till sidan

Presentation av föreningens valpförmedlare.

eva

En Valpförmedlares berättelse

Jag har haft förmånen att ha haft kontakt med de flesta av våra medlemmar.

Det är för mig väldigt positivt med alla förväntansfulla människor som önskar sig en liten Broholmervalp och höra om hur de först kommit i kontakt med rasen. Desto mer frustrerande har det varit, att det inte funnits fler valpar att förmedla. Nu ser vi dock en ljusning på detta problem.

Rasen har ökat i vårt land, från 17 stycken, då vi för drygt 8 år sedan köpte vår Toka från Danmark, till dagens ca 150. Detta borde ju generera lite fler valpkullar.

Min första kontakt med Broholmer var genom en dansk hundtidning, inköpt på Köpenhamns flygplats 2005. Där var en stor artikel om en familj på Bornholm som ägde tre!!! Jag hade vid denna tidpunkt en Rottweilertik som var till åren kommen och en underbar hund. Inget kunde, i mina ögon mäta sig med henne, så jag funderade på vad nästa ras skulle bli.

Dessa tre bassar till hundar verkade vara just det jag sökte. Tyvärr blev tidningen kvar i Argentina och jag hade fått för mig att de hette Bornholmare. Hittade ingen ras med det namnet och det tog drygt ett år innan jag i Norge, träffade ett danskt par med hund. Hade då nyligen förlorat min Rottis och var i det stadiet, att jag fullkomligt anföll alla hundar jag mötte. Denna danska hund i Norge var en Broholmer.

Detta ledde till lite mer intensivt sökande, vilket resulterade i att jag fann danska familjen Hyllested i Skåne. Stolta ägare av Gertrud och Menja.

Broholmerföreningen var i sin linda och det behövdes hjälp med att översätta Danska Broholmersällskabets hemsida till svenska. Detta gjorde jag och blev med det, inte mindre intresserad. Vid denna tidpunkt exporterade inte Danmark speciellt många valpar och i Sverige fanns ju bara några få, så det blev en ny liten Rottweiler, Tess. Hon fick tyvärr inte vara med oss så länge och efter detta, var det en Broholmer jag skulle ha!!! Ett halvår senare kom då Toka.

Idag har vi också Thea 17 månader och väldigt mycket i livet kretsar kring Broholmerföreningen, där jag nu varit aktiv i 9 år.

För övrigt finns där 3 katter, en häst och 29 Koi karpar (tror jag). Därtill kommer en man, Roger. Vi bor i hus, vid en sjö, lite utanför Trollhättan.

Den tid som blir över då alla dessa fått sitt och hus och trädgård skötts om, arbetar jag som sjuksköterska inom akutmedicin, mest med anestesi på operation, men gör inhopp på akutmottagningen och håller intensivkunskaperna igång med arbete på IVA i Norge. Livet blir inte så enformigt på detta vis och det passar en som har ”spring i benen”.

Min förhoppning inför framtiden är, att fler skall få upp ögonen för denna fantastiska Broholmer, att aveln förblir seriös och att fler Broholmerägare försöker få sina hundar avelsgodkända, så att vi kan få lite fler. Jag är fullt övertygad om att världen vore en bättre plats om alla hade en Broholmer.

Hoppas träffa på er alla i Broholmervärlden

Eva

Fler hundar med ägare behövs till rasmontern!

Broholmerföreningen kommer även i år att ha en rasmonter på Stockholm Hundmässa.

Mässan är 16-17 december och montern ska vara bemannad hela tiden båda dagarna. Både människor och hundar blir trötta och det är därför viktigt att flera delar på ansvaret.

Har du möjlighet att delta ett par timmar någon eller båda dagarna, kontakta Maria på ordforande@broholmer.se eller Annika på sekreterare@broholmer.se

Förutom en trevlig upplevelse får du gratis inträde till mässan.

sidhuvud-skk-viking

Rapport från broholmerskuen 19 augusti

Här kommer, lite försenat, en rapport från skuen på Broholm slott 19 augusti.

Hemkommen efter en väldigt trevlig vecka i Danmark med avslutning på Broholm Slott på Fyn för att kolla in 185 st broholmer.
skue2

Vi kom fram till Thurö Camping på fredag eftermiddag och på kvällen åt vi en god middag, bestående av rostbiff och currypotatissallad, tillsammans med ett gäng väldigt trevliga danskar. Väldigt gott och trevligt.

Lördagen tillbringades i en härlig miljö på Broholms Slott tillsammans med 185 st broholmer och deras ägare. Det var hundar i alla åldrar och färger och verkligen en upplevelse. Det var människor från flera olika länder och eftersom jag inte anmält Bodil hade jag gott om tid för mingel.
skue1

BIR och skuens vinnare blev Jansens Kraka och BIM blev Good Minds Our Osckar. Vill man se kritiker och fler resultat kan man gå in på hundeweb på Dansk Kennel Klubs hemsida.
skue3

Lördagskvällen var det beställt gemensam pyttipanna som levererades från en restaurang i närheten av campingen. Maten var excellent och supergod med bearnaisesås på.😁.

Jag vill passa på att ge danskarna en eloge för deras gästfrihet och tacka för en trevlig helg.

Jag ser redan fram emot nästa resa till skuen då vi, förhoppningsvis, också deltar i utställningen. Det vore jättekul om vi fick ihop ett gäng svenskar och kunde åka dit tillsammans.😁
skue4

Maria Stengaard
Ordförande Broholmerföreningen

 

Hjälp oss hålla hemsidan uppdaterad!

Under rubriken ”Avel”  finns det sidor för planerade/utförda parningar, avelsgodkända hundar m.m.

Vi i styrelsen är beroende av er medlemmar för att ha några uppgifter att lägga ut.

Har du en hund som är avelsgodkänd (genomfört röntgen för HD/AD, utställd med minst very good på officiell utställning samt genomfört MH eller BPH) hör av dig till Anne på viceordforande@broholmer.se.

Planerar du att para din tik vill vi gärna göra ett inlägg om det också.

Hundregistret

Broholmerföreningen försöker hålla ett så uppdaterat register som möjligt över de broholmer som finns i Sverige och Norge,

Om du tror att din hund inte finns med i registret så hör av dig till Maria på suppleant2@broholmer.se

Det är också bra om du skickar in kompletterande upplysningar om eventuella tester gällande hälsa eller mentalitet.

Vi vill också gärna ha upplysningar om vilka hundar som inte längre finns i livet.

Stockholm hundmässa 16-17 december 2017

Även i år planerar Broholmerföreningen att ha en rasmonter på Stockholm Hundmässa. Montern ska vara bemannad av hundar och ägare hela dagarna de två dagar utställningen pågår och det krävs därför att vi är ganska många som hjälps åt.

Kan du tänka dig att tillbringa ett par trevliga timmar en eller båda dagarna, kontakta Annika på sekreterare@broholmer.se eller Maria på ordforande@broholmer.se

Länk till information om mässan