Presentation av styrelsemedlemmar, suppleant

Hundar har varit ett stort intresse under hela mitt liv. Minns att jag som 6-7 åring köpte en bok med hundraser i någon secondhandbutik, vilken blev flitigt läst under årens lopp. Minns inte vart den boken tog vägen men minns att jag hade skrivit ”Favorit” på sidan om Tervueren.

Någon Tervueren har det aldrig blivit men under uppväxten hade familj Flat, Samojed, Tax och Schäfer. När jag flyttade hemifrån och började plugga i Karlstad tog det inte så lång tid innan jag skaffade mig min första egna hund, en ettårig Finsk Lapphund. Hon var med några år och vi tog oss igenom både lydnadskurser och kurser i kantarellsök.

Hund # 2 var en vuxen rottishane på 3 år, Robbie. En hund med mycket driv som vi lärde oss en väldig massa av. Han var en fantastisk hund på de flesta sätt men vi kände alltid att man behövde vara lite vaksam när barnen t ex kröp runt på golvet eller lekte lite våldsamt. Efter honom var vi hundlösa under några år.

När hundsuget blev för stort igen så började vi med att leta lämplig ras. Vi ville ha en stor hund men som ändå var lite ”enklare” än vår Rottis och vi ville inte behöva aktivera hunden mentalt flera timmar om dagen för att den skulle må bra. Vi ville kort och gott ha en stor och rejäl familjehund. Efter mycket googlande och funderande hittade vi Broholmer. När vi läste om denna ras kändes det som att den skulle passa oss perfekt. Vi hade aldrig varken sett eller hört något om rasen så på lite vinst och förlust slog jag en signal till valpförmedlaren för att kolla om det fanns några hundar i vår närhet som man kunde träffa. Det visade sig att valpförmedlaren bodde endast ett par mil ifrån oss!! Vi bestämde ett möte och åkte hela familjen inkl 3 barn till Eva och hennes Toka samt hennes grannes Broholmer Tess. Det var såklart kärlek vid första ögonkastet. Våra barn kunde ligga på golvet hemma hos Eva och leka med dessa jättehundar utan att det var några som helst konstigheter. Dom var lugna och sansade inomhus och full fart utomhus. Dessutom var dom ordentligt STORA!

Dagen efter betalade vi in medlemsavgiften till Broholmerföreningen och ställde oss i föreningens valpkö. Efter några månaders väntan föddes det en kull valpar i Danmark där uppfödaren var beredd att exportera några valpar till Sverige. Efter 15 veckors väntan och ett antal turer till uppfödaren i Danmark fick vi den 20 augusti 2016 äntligen hämta vår Tessla.

Hon levde till 100 % upp till våra förhoppningar. Hon var fantastiskt tålmodig med barnen, snäll mot allt och alla och en perfekt kompis på långpromenaderna. En komplett och rejäl familjehund med andra ord. Dessvärre fick hon hjärnhinneinflammation och den efterföljande behandlingen tog styggt på hennes kropp och sommaren 2018 gav hon upp och somnade in i vår trädgård, endast två år gammal.

Eva (som nämndes ovan) tog också en valp, Thea, från kullen i Danmark och under våren 2019 har Thea blivit mamma till 4 stycken valpar. En av dessa valpar skall nu flytta hem till oss och lyckan är såklart fullständig. Vi har döpt henne till Thelma och vi ser fram emot att fortsätta vår Broholmerresa med Tesslas systerdotter.

Mikael Klingsander

Presentation av styrelsen: Ny kassör

Jag heter Per Schröder-Hörnell och är ny som kassör i Broholmerföreningen.

Bor i Flen med fru och, i det närmaste utflugna, barn och två familjehemspojkar. Förutom oss tvåbenta har vi de fyrbenta Preben på 4 år, från Brombasken i Norge, och Frode på drygt 1,5 år, från Bjerregaard i Danmark. Preben drar sitt strå till stacken vad det gäller avel i Sverige och förhoppningsvis ska även Frode bli en del av aveln framöver. En sak är säker, har man en Broholmer vill man gärna ha minst en till efter ett tag. 😉 Dessutom har vi två katter Paddock och Frans som kommer finfint överens med hundarna. Frans kommer så pass bra överens med Preben och Frode att han börjar tro att han är en liten liten Broholmer.

Innan vi skaffade Preben hade vi Lego, en Rottishane som krävde ganska mycket jobb och aktivitet för att må bra. Så när han blev en ängel började vi fundera… Vi ville ha en stor hund med lite vakt i sig och som var bra med barn och andra djur men som inte krävde lika mycket arbete som Lego gjort. Valet av just Broholmer kom när vi kikade runt i SKK’s hundrasguide. Känslan när man läser beskrivningen av Broholmer och ryser över kroppen och känner att ”det här är precis vad vi vill ha” är obeskrivlig och vi har inte ångrat oss en sekund för valet av denna härliga ras.

Under de år vi varit med i föreningen har man lärt känna många härliga människor och hundar och gillar verkligen de träffar vi haft i föreningen på Gammelkroppa där både hundar och människor får riktigt skön helg. Ser fram emot att träffa ännu fler av alla medlemmar där i höst eller på stora träffen på Broholm.

Utställning i Malmö 30 mars


I helgen var det internationell utställning i Malmö där det var 12 st deltagande broholmer, vilket är rekord i anmälda hundar. Det var några stycken som kommit från vårt grannland Danmark för att delta vilket var trevligt. Totalt var det 4 st hanar och 8 tikar som deltog i utställningen för vår ras.

     
Dagen var lång då det blev förseningar i och med att de hade med en domaraspirant på raserna som gick före oss.


Det kom förbi några människor som hade ett genuint intresse för vår härliga ras och ville veta mer om den. Alla hundar (och ägare) skötte sig exemplariskt och jag tror att vi lyckades fånga någras intresse.

Vill även passa på att rikta ett stort tack till Gina Johansson som tog bilder på hundarna när jag ”blev tvungen” att springa med Preben.

Efter en trevlig dag med trevliga människor och härliga hundar så rullade vi hemåt igen för att framöver ta oss an nya utmaningar

   
BIR blev Zenta och BIM blev Bjerregaards Frode

Övriga resultat:

HANAR
UNGHUNDSKLASS
704 Bjerregaards Frode SE55263/2017 Excellent CK CERT CACIB BIM
ÖPPEN KLASS
705 Höjmarksgaardens Hugin DK04203/2017 Very Good
706 Landkildens Birk DK17639/14 Excellent

CHAMPIONKLASS
707 NORD UCH SE V-18 Brombasken Bolde SE28501/2015 Excellent CK R-CACIB

TIKAR
JUNIORKLASS
708 Broholmerskogens Adele SE35864/2018 Excellent
709 Grimbergen DK03242 Excellent
710 Höjmarksgaardens Saga SE50514/2018 Very Good

UNGHUNDSKLASS
711 Bjerregaards Flora DK14476/2017 Excellent
712 Zenta DK08013/2017 Excellent CK CERT CACIB BIR

ÖPPEN KLASS
713 Broholmerskogens Hjördis SE40094/2017 Very Good
714 Laika DK11727/2016 Excellent CK R-CERT R-CACIB
715 Landkildens Maude DK04327/2017 Excellent CK

Hälsningar Annika.

Förändringar i styrelsen 2019

Idag hölls Broholmerföreningens årsmöte på Vätterleden. Glädjande nog kom 17 personer trots att vi i år enbart hade styrelsemöte.

Vissa förändringar skedde när det gäller styrelsen. Avgår gör Patrik Martinsson, Mona Elisabeth Sörå och Irja Solner. Vi tackar dom för det arbete dom lagt ner i styrelsen.

Tillkom gjorde Per Schröder-Hörnell

Styrelsens sammansättning:

Ordförande: Maria Stengaard
Vice ordförande: Anne Lundin
Sekreterare: Annika Schröder
Kassör: Per Schröder Hörnell
Ledamot: Maria Ohlsson
Suppleant: Mikael Klingsander
Suppleant: Linda Vasel
Suppleant: Anniken Sander
Suppleant: Ulrika Dahlberg

Årsmötesprotokollet publiceras så snart det är justerat.