Broholmerföreningens läger på Gammelkroppa

I helgen höll Broholmerföreningen sitt första läger på Gammelkroppa Skogsskola och Konferens.

Deltog gjorde 19 människor och 12 broholmer. Dessutom hade lägret besök av några blivande broholmerägare som var nyfikna på rasen. Yngsta deltagaren var Bjarke.

GBjarkeGuthund4
Foto Monica Edvinsson

Några av oss kom redan på fredag eftermiddag och kvällen ägnades åt att anordna tipspromenad, med broholmerrelaterade frågor, trevlig samvaro och att äta fantastiskt god mat.

Gmingelparkering

Efter frukost på lördagen gick de som var på plats tipspromenaden och innan lunch hade övriga deltagare anlänt.

Gtipspromenad

Klockan 14:00 höll Moa Persson en uppskattad föreläsning. Ämnet var ”Varför gör domaren så” och handlade om vad domare tittar på/bör titta på när de bedömer hundar.

Gföreläsning

Moa pratade om ”Fido-effekten”. Med det menade hon att det finns en tendens att olika rasers specifika egenskaper och exteriöra skillnader är på väg att slätas ut. SKK har, de senaste åren, godkänt en mängd nya raser och, när det gäller numerärt mindre raser, är det ganska vanligt att de bedöms av domare som inte kan rasen. Moa menade att det finns domare som inte ens är pålästa när det gäller aktuell rasstandard och då bedömer hunden utifrån ett generellt ”Fido-perspektiv” i stället för att bedöma hunden efter hur den specifika rasen bör se ut. Vi fick en del att tänka på när det gäller det framtida avelsarbetet för broholmer.

Guthund3
Foto Monica Edvinsson

Efter eftermiddagsfikat ägnade sig några av oss åt att förbereda ringen inför söndagens utställning medan andra vilade sig eller gick tipspromenad.

Gmiddaghund
Foto Monica Edvinsson

På kvällen fick vi, återigen, en fantastiskt god middag. På Gammelkroppa är hundar välkomna överallt, även i matsalen.

Gmiddag
Foto Monica Edvinsson

När vi vaknade på söndagen hängde regnet i luften. Men vi hade, som tur var, uppehåll hela dagen.

Moa Persson dömde i denna första rasspecial för broholmer i Sverige. 12 hundar var anmälda.

GMoadömmer
Foto Monica Edvinsson

Moa höll ”öppen kritik” vilket betyder att hon förklarade för samtliga närvarande varför hon bedömde varje hund som hon gjorde. Moa tog god tid på sig att förklara och svara på frågor och hade, återigen, många kloka tankar om det framtida avelsarbetet i föreningen.

Gutmingel

Moa poängterade att vi förvaltar ett kulturarv och att det största hotet mot rasen är att avelsbasen är så liten. Hon menade att vi inte har råd att utesluta hundar som inte är perfekta. Det kan, t ex, vara motiverat att använda en hund som bara fått Good på utställning eller som inte har felfria höfter om hundens övriga kvaliteter är värda att föra vidare.

Guthund1Guthund2
Foto Monica Edvinsson

BIR blev Mabeliz Giza och BIM blev Brombasken Bolde

GutBIRBIM
Foto Monica Edvinsson

Samtliga deltagare var väldigt nöjda med helgen. Gammelkroppa var ett fantastiskt ställe att ha läger på och, inte minst, maten var värd en resa dit bara den.

Vi har redan bokat 7-9 september 2018 för nästa läger. Vi hoppas då på ännu fler deltagare.

Anne Lundin